Terraario.net: Terraariotekniikka

Akvaterra.eu

Terraario.net - Etusivu & Navigointi >>>

 

 

 

 

Terraariotekniikka

Käytännössä lähes kaikki terraarioeläimet vaativat terraariokohtaisia sähkölaitteita lämpötilan säätöön ja valaistukseen. Akvaattisilla eläimillä tarvitaan lisäksi usein vedensuodattimia. Terraarion ilmanvaihto ja sopiva kosteustaso ovat olennaisia, ja tilanteesta riippuen myös niiden järjestämiseen tarvitaan teknisiä laitteita. Lähtöolettamus siis on, että terraarioon tarvitaan aina jonkinlaista sähköllä toimivaa tekniikkaa, eli terraariot vertautuvat tässä suhteessa akvaarioihin ja tarvittavat laitteet ovatkin osittain samoja, erityisesti akvaterraarioissa.

Sammakkoeläimillä tarvittava tekniikka käsittää eläville kasveille riittävän tehokkaan valaisimen. Akvaattiset sammakkoeläimet eivät päässäntöisesti tarvitse suodattimia, mutta veden lievä kierrättäminen ulkosuodattimella tai ilmapumpulla on suositeltavaa. Lämpötilan säätö ei ole usein tarpeen, mutta onnistuu tarvittaessa helposti lämpölampulla tai akvaariolämmittimellä. Asuinhuoneistossa lämpötila saattaa toisaalta nousta liian korkeaksi, jolloin lauhkeiden vyöhykkeiden sammakkoeläinlajit tarvitsevat viilennystä. Tämä voidaan hoitaa eri tavoilla, mutta pääsääntöisesti viilennykseenkin tarvitaan tekniikkaa.

Matelijat tarvitsevat valaistuksen lisäksi tehokkaan lämpösäteilijän, jonka alla ne voivat nostaa ruumiinlämpöään selvästi ympäröivän ilman lämpötilaa korkeammaksi. Luonnossa päiväaktiiviset matelijat paistattelevat auringossa, ja terraariossa aurinko korvataan lämpölampulla. Päiväaktiiviset matelijat tarvitsevat lisäksi tehokkaan valaistuksen ja paistattelevat lajit (edellyttäen ettei kyseessä ole albiino tai muu pigmenttirajoitteinen värimuunnos) myös UV-säteilyä. Periaatteessa kaikki matelijat tarvitsevat terraarioon lisälämmitystä, joka järjestetään lähtökohtaisesti lämpölampulla.

Akvaattisten matelijoiden terraarion veden puhtaanapito perustuu aktiivisiin vedenvaihtoihin ja lisänä tarvitaan yleensä suodattimia. Talvehtivat matelijalajit tarvitsevat myös viilennetyn talvehtimispaikan, mikä on käytännössä tarkoittaa jääkaappia.

Terraariotekniikan perusvaatimukset ovat varsin yksinkertaisia, ja terraarioon tarvittavat olosuhteet voidaankin järjestää erilaisia laitteita ja menetelmiä hyödyntäen. Laitteiden valinnassa tulee kiinnittää huomiota sekä niiden soveltuvuuteen eläimille ja kyseisen terraarion ominaisuuksiin, että hankintahintaan ja käyttökustannuksiin. Vaihtoehtoja on paljon, ja niiden tapauskohtainen sopivuus vaihtelee. Terraarioissa tarvittava tekniikka on jaettu käyttötarkoituksen mukaisiin osiin ja jokaisessa tarkastellaan tekniikan vaatimuksia, erilaisia laitteita ja niiden käyttöä terraariossa.

www.terraario.net