Terraario.net: Terraarioeläinten talvilepo

Akvaterra.eu

Terraario.net - Etusivu & Navigointi >>>

 

 

 

 

Terraarioeläinten talvilepo

Lauhkeilta vyöhykkeiltä kotoisin olevat matelijat ja sammakkoeläimet talvehtivat luonnossa horroksessa ja vastaava talvilepo tulee järjestää niille myös terraario-oloissa. Lepokausi on tärkeää eläinten elimistölle ja monissa tapauksissa lisääntymiselle. Eläinten "pakkovalvottaminen" lyhentää lisäksi monissa tapauksissa merkittävästi yksilöiden elinikää.

Perinteinen ja suomalaisissakin ”hoito-ohjeissa” aikaisemmin suositeltu tapa on ollut viedä eläimet, käytännössä maakilpikonna, ”sopivassa laatikossa kellariin”. Kirjoittajille ei ilmeisesti tullut mieleen, että suurimmassa osassa taajama-alueiden rakennuksia ei ole enää vuosikymmeniin ollut viileää kellaria kuten maataloissa tai sitten tietotaito ei riittänyt esittämään talvehtimisasiaan muuta ratkaisua kuin vanhan muualta luetun menetelmän toiston. Nykyisin suurin osa eläimistä joutuu talvehtimaan jääkaapissa, mikä on sinänsä erittäin hyvin tarkoitukseen sopiva paikka, koska sen lämpötila on säädettävisä.

Selkeää talvea eli alle 10 asteen lämpötilaa tarvitsevat eläimet siis laitetaan talvehtimaan jääkaappiin. Normaalin jääkaapin n. +4 ºC lämpö voi olla hieman liian viileähkö, joten jos normaalia keittiön jääkaappia ei voi elintarvikkeiden takia säätää n. 6-8 asteeseen, voi olla tarpeellista hankkia erillinen laite talvehtimista varten. Jääkaappien säätöalue vaihtelee, mutta lämpötilaa voidaan kontrolloida myös ulkoisella termostaatilla (termostaatin anturi on kaapin sisällä ja termostaatti katkaisee virran koko jääkaapista tarpeen mukaan). Erillistä jääkaappia käytettäessä kaapin ovea on kuitenkin availtava säännöllisesti ilmanvaihdon takia, muuten kaapin tiiviydestä seuraa pahimmillaan tukehtumisriski.

Eläimet valmistellaan talvehtimiseen yleisesti ottaen niin, että niiden suoliston annetaan tyhjentyä ja nestetasapaino on kunnossa. Tämä tarkoittaa ruokinnan lopettamista ja monissa tapauksissa eläinten tarkoituksellista kylvettämistä. Valmistellut eläimet jäähdytetään hitaasti muutaman vuorokauden aikana talvehtimislämpöön, tosin se onnistuu varsin huonosti normaalissa kerrostalohuoneistossa, jossa saatavilla olevat lämpötila-alueet ovat käytännössä huoneenlämpö ja jääkaappi. Jos käytössä on erillinen jääkaappi, hidas viilentäminen onnistuu laittamalla eläimet laatikoissa sisälle ja käynnistämällä kaappi vasta tämän jälkeen, tarvittaessa viilenemistä voi vielä hidastaa pitämällä kaapin ovea raollaan. (Tämä tietysti käy vain siinä tapauksessa, että kaikki talvehtivat eläimet laitetaan kappiin samalla kertaa).

Toinen mahdollisuus hallitun viilentämisen järjestämiseen on hyödyntää ulkoilman kylmyyttä. Terraarion viilentämisen yhteydessä käsiteltiin mahdollisuutta rakentaa ikkuna-ansari, mikä viilenee lasin läpi säteilevän kylmyyden vaikutuksesta huoneilmaa kylmemmäksi ja terraarion viilentämistä ilmanvaihtokanavasta pumpattavan viileän ilman avulla. Erityisesti pienikokoista ikkuna-ansaria, käytännössä styroksilevyistä rakennettua takaseinästään avointa ikkunalasia vasten asetettua laatikkoa, voidaan käyttää hallitusti viilennettävänä esijääkaappina, koska sen lämpötilaa voidaan säätää ilmanvaihtoreikien kokoa muuttamalla.

HUOM! Ilmanvaihtokanavaa vasten rakennettu laatikko ja kanavaan asetettu ilmapumppu ovat muuttuvissa lämpötiloissa selvästi ongelmallisempia, koska laatikko on tällöin suorassa yhteydessä ulkoilmaan ilman lämpötilaeroja tasaavaa ikkunalasia. Ulkoilman lämpötilaa tulee tällöin seurata huolellisesti, mutta toisaalta viilennysjakso ei kestä muutamaa vuorokautta pidempään.

Eläimet sijoitetaan jääkaappiin ilmarei’illä varustetuissa muovilaatikoissa. Talvehtimislaatikkoon laitetaan kuohkeaa materiaalia, johon eläimet voivat kaivautua, käytännössä sammal on tarkoitukseen parasta. Laatikon sisustus pidetään kosteana. Sammakkoeläimiä uhkaa helposti haihtumisen aiheuttama dehydraatio, eli niillä materiaalin tulee olla selvästi märkää ja laatikon pohjalla on käytännössä oltava irtovettä (läpinäkyvä laatikko helpottaa tämän tarkistamista). Vedessä talvehtivat lajit laitetaan sopiviin muovisiin vesiastioihin. Laatikkoa on tarvittaessa kasteltava periodin aikana ja eläinten kunto tarkastetaan varovasti eläimiä häiritsemättä. Talvehtivat eläimet ovat passiivisia, mutta niitä ei tulisi altistaa tarpeettomasti valolle (jääkaapin lamppu pois ja huoneen valaistus on hyvä pitää hämäränä kaappia avattaessa).

Talvehtimiskauden jälkeen herättäminen tehdään vastaavasti, eli lämpötila nostetaan hitaasti muutaman päivän aikana. Kun eläimet heräävät, ne nesteytetään tarvittaessa kylvettämällä.

Eteläisemmiltä alueilta peräisin olevat eläimet voivat tarvita viileää kautta, mutta eivät varsinaista talvihorrosta, vaan lämpötilan tarvitsee laskea vain n. 15-18 asteeseen. Tietyissä tilanteissa lepokausi voidaan järjestää pelkästään sillä, että terraarion lämmittäminen lopetetaan, mutta keskuslämmityksellä varustetuissa rakennuksissa lämpötila saattaa kuitenkin jäädä yli 20 asteeseen, mikä on tarpeettoman paljon. Tällöin apuna voidaan käyttää ikkuna-ansaria, ilmapumppua tai vedenviilentimeen yhdistettyä suljettua vesiletkua, joilla terraarion viilennys hoituu helposti.

www.terraario.net