Terraario.net: Terraarioesimerkkejä

Akvaterra.eu

Terraario.net - Etusivu & Navigointi >>>

 

 

 

 

Terraarioesimerkkejä

Esimerkkiosiossa esitellään sopivien terraariosisustusten rakentamista erilaisille matelijoille ja sammakkoeläimille. Sisustukset on tehty sekä toiminnallisesti eläimille sopiviksi (ensisijainen tavoite) että esteettisesti mahdollisimman tyylikkään näköisiksi.

Vertailtavuuden ja kuvien yhteinäisen ilmeen takia kaikki esimerkkinä käytetyt terraariosisustukset on tehty saman 200-litraisen akvaarion sisälle. Käytetyn akvaarion ulkomitat ovat 100*40*50cm, joten se on todellisuudessa liian pieni suurelle osalle eläimistä. Korkeutta kapeampi muoto ei ole optimaalinen mitoitus useimmille terraarioeläimille, joille pohjapinta-ala on korkeutta olennaisempaa ja toisaalta kiipeilevien lajien terraariossa korkeutta voisi olla enemmän. Kyseisten mittojen mukainen terraario on siten varsin epäkäytännöllisen muotoinen ja soveltuisi lähinnä pienelle lajille, joka kiipeilee aktiivisesti suhteellisen matalalla ja viettää aikaansa myös maan pinnalla, esimerkiksi kivimuurilla viihtyvälle sisilisko- tai anolistyyppiselle tyyppiselle liskolle tai gekolle.

Toisaalta on erityisesti huomioitava, että akvaattisia terraarioeläimiä lukuunottamatta ylhäältä avattava terraario on epäkäytännöllinen sekä hoitotoimenpiteiden (esim. kiipeilyoksat haittaavat vesialtaan poistamista, valaisin on poistettava ennen terraarion avaamista) ja tilankäytön (terraarioiden sijoittaminen tehokkaasti päällekkäin) kannalta. Lisäksi karkaamisalttiiden eläinten tapauksessa akvaarion kannen saaminen pakovarmaksi ja toisaalta helposti avattavaksi on vaikeaa. Umpinainen akvaario on varsinkin yli 40cm syvänä ilmanvaihdon kannalta hankalahko tapaus, eli koko kannen tulisi olla verkkoa ja / tai terraariota on varsinkin kosteissa olosuhteissa aktiivisesti ilmastoitava ilmapumpulla. Ja isommat akvaariot ovat terraariokäyttöön nähden tarpeettoman paksusta lasista tehtyinä painavia ja hankalasti siirreltäviä.

Kiipeilevien lajien tapauksessa terraario olisi todellisuudessa huomattavasti korkeampi, ja useimpien lajien todelliset terraariot olisivat huomattavasti suurempia kuin esimerkeissä käytetty akvaario. Pienilläkin lajeilla, joilla terraarion koko olisi pituuden ja korkeuden kannalta hyvä, todellisen terraarion leveys olisi 40cm asemasta 50-60cm, joten sisutuksesta saataisiin selvästi kolmiulotteisempi. Esimerkkikuvissa tulee siis tarkastella ainoastaan sisustusta ja huomioida, että akvaattisia lajeja lukuunottamatta todellisuudessa käytettäisiin edestä avattavaa terraariota, joka on mitoitettu lajille sopivaksi.

Koska monet isokokoiset lajit tarvitsevat huomattavasti esimerkkiakvaariota suuremman terraarion ja suhteessa suurempia sisustusesineitä (esim paksumpia kiipeilyoksia), myös sisustusesineiden koko on suhteutettava eläinten todelliseen kokoon. Esimerkkisisustukset ovat 1/1 kokoisia suhteessa sopivan kokoiseen eläimeen. Käytännössä koko terraario sisustuksineen siis skaalataan isompaan kokoon painottaen joko pohjapinta-alaa tai korkeutta. Vaihtoehtoisesti pienehköjen mutta enemmän tilaa vaativien lajien tapauksessa todellisen terraarion pohjapinta-ala tai korkeus on huomattavasti suurempi ja esimerkkisisustus kuvaa siten vain osaa terraarion sisustuksesta 1/1 koossa. Esimerkiksi enemmän pohjapinta-alaa vaativalla lajilla esimerkkisisutus vastaisi terraarion toista takaneljännestä (todellisen terraarion koko olisi esim. 200*80*50cm).

HUOM! Ainoa esimerkkikuvissa käytetty eläinkaupasta hankittu sisustusmateriaali on akvaterraarioissa ja kosteapohjaisissa sammakkoeläinterraarioissa käytetty mangorove/mopani-juurakko ja kelluvana saarena toimiva korkki. Kaikki muut materiaalit on joko haettu Suomen luonnosta tai ostettu yleismyymälöistä, kuten rautakaupasta. Tämä minimoi automaattisesti kustannukset, koska suurin osa materiaaleista on ilmaisia ja ostettavat tuotteet tehokkaasti hintakilpailtuja. Eläinkauppojen ylihintaisia tuotteita ei siten lähtökohtaisesti tarvita terraarioissa.

Yleinen esimerkeistä näkyvä linjaus on saven suosiminen pohjamateriaalina ja tavoite tehdä mahdollisimman kevyitä sisustuksia jotta sisustettu terraario on siirreltävissä. Esimerkeissä olevat sisustuksessa tarvittavat kivet ovat keraamisia kivijäljitelmälaattoja ja betonitiiliä (ja keinotekoisia stryroksikiviä), eli aitoja kiviä ei todellisuudessa tarvita lainkaan terraarioiden sisustamisessa. Ei-kaivavien lajien terraarioissa pengerretyn pohjamateriaalin tarvetta on vähennetty muovisilla täyterasioilla, jotka ovat kuivissa terraarioissa tyhjiä ja märissä / akvaterraarioissa vedellä täytettyjä. Tämä on erittäin käytännöllinen tapa vähentää terraarion painoa.

Toinen periaate on välttää muutosten tekemistä terraarion rakenteisiin, eli kiipeilyrakennelmina suositaan tilkasmallia, jota ei tarvitse kiinnittää mitenkään terraarion seiniin. Tikasmallinen kiipeilyteline on lisäksi muutenkin toiminnallisesti selvästi paras vaihtoehto kiipeileville lajeille.

Tekniikan osalta paistattelupaikka on aina järjestetty lämpölampulla, ja se näkyy useimmissa kuvissa. Lämpömattoja tai lämpökaapeleita ei lähtökohtaisesti käytetä paitsi silloin kun tarkoituksena on nostaa terraarion yleislämpöä, ei lämmittää itse eläimiä lämmittelypaikan muodossa. Lämpömattoa tai -kaapelia ei kuitenkaan koskaan saa käyttää terraarion pohjan alla kosteapohjaisissa terraarioissa (sammakkoeläimet) tai kaivavien eläinten terraarioissa. Lämmitystehon kannalta ne on parempi sijoittaa terraarion sisäpuolelle ja ne voivat tällöin olla seinälle asennettuja.

Kuvissa näkyvää valaisinta ja lämpölamppua lukuunottamatta ne harvat tekniset välineet, joita tarvitaan ja jotka sijaitsisivat fyysisesti terraarion ulkopuolella (tuulettamiseen tarvittava ilmapumppu ja ulkosuodatin) on jätetty kokonaan pois kuvista, mutta ne mainitaan tekstissä. Kuvissa käytetyn esimerkkiterraarion ahtaasta pohjasta johtuen vesikupit / vesialtaat on myös jätetty pois, vaikka todellisuudessa vesiastia tarvitaan poikkeuksessa juomaveden saannin turvaamiseksi. Standardiwetbox on pääsääntöisesti mukana, mutta naamioituna, ja se mainitaan tekstissä.

Kuvissa näkyvä Hailea-akvaariovalaisin sisältää 4 kappaletta 10 000 kelvinin 39W T5-loisteputkia. Reilun puolen metrin korkeudelta kyseinen valoteho on riittävä mille tahansa aavikkoeläimelle ja autiomaakasville, mutta metsäisiltä alueilta peräisin oleville eläin- ja kasvilajeille tai yöeläinten päivävalaistukseen valoa ei käytännössä tarvittaisi kuin puolet tästä määrästä. Valaisimen koko teho on käytössä sisustuksesta riippumatta, ja joissakin kuvissa terraarion yläosissa näkyy siksi jonkin verran ylivalottumista ja terraario näyttää olevan hämärässä huoneessa, vaikka kuvat onkin pääasiallisesti otettu päivänvalossa.

Esimerkkiterraariossa ei ole verkkokantta. Tämä ei tietenkään onnistuisi käytännössä muiden kuin kilpikonnien ja täysin kiipeilykyvyttömien liskojen ja sammakkoeläinten terraarioissa, mikäli ne ovat ylhäältä avattavaa mallia.

Esimerkkisisustuksia ei luonnollisesti tarvitse kopioida orjallisesti, vaan ne näyttävät yleisen linjan, jonka mukaan terraario voidaan sisutaa toiminnallisesti ja tyylikkäästi erilaisia materiaaleja hyödyntäen. Ne ovat ainoastaan esimerkkejä siitä miltä sovelias sisustus voi näyttää kyseisen malliseen terraarioon tehtynä, vaikka esimerkkiterraario ei mittojensa puolesta siis useimpien lajien kohdalla vastaa optimaalista terraarion muotoa.

 

 

Tarkistuslista

Terraario tulee sisustaa aina toiminnallista lähtökohdista ja estetiikka on aina toissijainen lisäys. Eläimet eivät välitä siitä onko terraario esteettisesti hieno vai ei, niille on merkitystä ainoastaan toiminnallisuudella. Tämä on erityisen tärkeää siksi, että erittäin tökerön näköinen terraario voi olla toiminnallisesti täydellinen ja siten eläinten kannalta erittäin hyvä, mutta erittäin tyylikkäästi sisustettu terraario taas voi olla täysin eläimen tarpeita vastaamaton. Esteettisen ilmeen ei saa antaa koskaan hämätä, vaan on aina tarkasteltava olennaisia toiminnallisia ominaisuuksia:

  • Terraarion lajille sopiva muoto
    (esim. pohjapinta-ala vs. korkeus)

  • Terraariossa oleva todellinen lajille sopiva liikkumatila
    (esim. liikkumisen mahdollistava avoin pohja, vaakatasoiset kiipeilyoksat, tukevalehtiset kasvit, vesialueen koko)

  • Pohjamateriaalin sopivuus
    (imukyky maassa elävillä eläimillä, kiinteä pinta, ei tartu ravintoon, pölisemättömyys, sopiva kosteus, kaivavalle lajille riittävän paksu kaivuukelpoinen pohjakerros)

  • Piilopaikat
    (esim. kaarnaluolat, laattapiilot, yleinen suojaava kasvillisuus akvaterraarioissa ja kiipeilevien lajien terraarioissa, riittävä vedenkorkeus akvaattisilla lajeilla, kaivavalle lajille riittävän paksu kaivuukelpoinen pohjakerros on myös piilopaikka)

  • Valaistus
    (riittävä teho, päivärytmi, UV-valo päiväaktiivisille avoimilla alueilla eläville auringossa paistatteleville matelijoille)

  • Lämmitys
    (paistattelupaikka lämpölampun alla / keramiikkalaatan alla, sopiva yleislämpötila, terraarion viilennys tarvittaessa)

  • Terraarion ilmanvaihto
    (erityisesti kosteissa terraarioissa)

  • Vesi ja kosteus
    (riittävän suuri helppopääsyinen vesiallas, wetbox, aavikkolajeilla juomakuppi, sammakkoeläimillä kostea pohjamateriaali vesialtaan lisäksi, terraarion sumuttaminen, eläinten säännöllinen kasteleminen tai juottaminen, terraarion materiaalien kosteudenkestävyys)

  • Ei häiriötekijöitä
    (esim. moottorikäyttöinen melua, tärinää ja virtausta tuottava sisäsuodatin akvaattisten eläinten terraariossa, terraarion vieressä olevat TV- tai stereokaiuttimet, säikyn eläimen terraario liian vilkkaasti liikennöidyssä paikassa, vuorokausirytmin sekoaminen sijoitustilan 24h valaistuksen takia, ikkunan läpi paistava aurinko; terraarion lämpötilan liiallinen nousu)

Edellämainitut toiminnalliset kohdat tulee täyttää lajille sopivalla tavalla, jonka jälkeen voidaan alkaa tarvittaessa hiomaan terraarion esteettistä ilmettä. Seuraavaksi kaksi esimerkkiä siitä, miksi terraarion ulkonäön ei saa antaa hämätä sisustuksen laatua arvioitaessa. Oheiset terraariot on sisustettu leopardigekolle:

Toiminnallisesti erinomainen leopardigekon terraario: Sanomalehtipohjainen, pahvilaatikoilla ja laudan- kappaleilla sisustettu terraario on esteettisesti äärimmäisen tökerö, mutta toiminnallisesti täydellinen eli eläinten kannalta tämä terraario on erittäin hyvä.

Toiminnallisuuskriteereiden mukaan arvioituna:

  • Terraarion lajille sopiva muoto
    -OK- Leopardigekko elää maanpinnalla ja tarvitsee tasaista liikkuma-aluetta. Esimerkkiterraarion leveyttä korkeampi muoto ei ole optimaalinen, mutta 100*40cm pohjapinta-ala on riittävä. Korkeus menee maassa elävän lajin terraariossa hukkaan.

  • Terraariossa oleva todellinen lajille sopiva liikkumatila
    -OK- Terraarion pohjapinta-ala on lähes täysin liikkumiskelpoista, koska keramiikkalaatan alapuoli ja pahvilaatikoiden sisäpuoli on liskojen käytettävissä. Laatan, laatikoiden ja lautojen tasainen yläpuoli lisää liikkumispinta-alaa, joten todellinen gekkojen käytettävissä oleva alue on huomattavasti terraarion nimellistä pohjapinta-alaa suurempi.

  • Pohjamateriaalin sopivuus
    -OK- Leopardigekot eivät kaiva ja elävät aroseuduilla kiinteällä ja kovalla maanpinnalla. Kuivilta seuduilta peräisin olevien liskojen ulosteet ovat kuivahkoja, joten ne eivät tarvitse imukykyistä pohjamateriaalia. Sanolehden vaihtoa varten sisustus on helppo poistaa.

  • Piilopaikat
    -OK- Piilopaikkojen kokonaisala on erittäin suuri ja yöaktiiviset liskot voivat valoisana aikana vaihtaa piilon sisällä paikkaa lämpimästä viileään ja kuivasta kosteaan tulematta esiin piilosta.

  • Valaistus
    -OK- Yöaktiivisella lajilla tarvitaan selkeä päiväkierto, joka taatusti onnistuu 4*39W T5-valaistuksella ja 25W lämpölampulla. Todelli- suudessa loisteputkia ei tarvittaisi kuin yksi mikäli eläviä kasveja ei käytetä. Yöaktiivinen laji ei tarvitse UV-valaistusta.

  • Lämmitys
    -OK- Terraariossa on normaali paistattelupaikka, jota yöaktiiviset lajit tosin harvemmin käyttävät, ja lämmitetty piilopaikka keramiikkalaatan alla, joka sopii yöaktiivisille lajeille erinomaisesti. Liskot voivat siirtya lämmittelemään tulematta esiin piilosta valoisana aikana. Aroseuduilla yölämmöt ovat viileämpiä, joten öistä lämmitystä ei tarvita, mikäli huonelämpö on normaaleissa lukemissa.

  • Terraarion ilmanvaihto
    -OK- Leopardigekko on erittäin huono kiipei- lemään joten kuvan terraariossa ei tarvittaisi edes verkkokantta. Vaikka terraarion katosta yli puolet olisi peitetty tiiviisti, ilmanvaihto olisi kuitenkin erinomainen.

  • Vesi ja kosteus
    -OK- Leopardigekko tarvitsee juomakupin ja wetboxin, mutta ei uima-allasta. Vesikuppi on normaali pakastusrasia, joka on helppo pitää puhtaana. Rasiassa oleva kivi estää kaatumisen ja tarjoaa askelman juovalle liskolle. Ympärillä olevat puupalikat toimivat ulkopuolisina askelmina (rasia on sellaisenaan tarpettomen korkea, joten se voitaisiin vaihtoehtoisesti leikata saksilla matalammaksi). Wetbox (kostealla rahkasammalella täytetty muovinen karkkilaatikko, joka esiintyy muissakin esimerkkikuvissa) on naamioitu vaalean pahvilaatikon alle. Liskot voivat siten siirtyä wetboxiin ja pois valoisana aikana tulematta esiin piilosta.

  • Ei häiriötekijöitä
    -OK- (Kuvan perusteella niitä ei näy.)

Olennaisten toiminnallisten ominaisuuksien saldo on 9/9, eli terraarion sisustus on erittäin hyvä leopardigekolle. Terraarion esteettinen ilme on toki erittäin ruma, mutta se ei millään tavalla haittaa eläimiä.

Terraario

Toiminnallisesti käyttökelvoton leopardigekon terraario: Luonnonmukaisilla materiaaleille ja taiteellisella otteella sisustettu esteettisesti erinomainen terraario, joka on leopardigekkojen kannalta kuitenkin toiminnallisesti käyttökelvoton.

Toiminnallisuuskriteereiden mukaan arvioituna:

  • Terraarion lajille sopiva muoto
    -OK- Leopardigekko elää maanpinnalla ja tarvitsee tasaista liikkuma-aluetta. Esimerkkiterraarion leveyttä korkeampi muoto ei ole optimaalinen, mutta 100*40cm pohjapinta-ala on riittävä. Korkeus menee maassa elävän lajin terraariossa hukkaan.

  • Terraariossa oleva todellinen lajille sopiva liikkumatila
    -EI- Terraarion pohjapinta-ala on lähes täysin liikkumakelvotonta, koska suuret kivet vähentävät pohjan alaa ja pienet, pystyt ja särmikkäät kivet pilaavat loput pohjasta. Leopardigekko elää tasamaalla, joten se tarvitsee tasaista pohjaa. Ylöspäin suippenevien suurempien kivien päällä ei ole käytännössä laikaan liikkumakelpoista pintaa, ja lisäksi alas putoava gekko voi teloa itsensä pohjalle oleviin pienempiin kiviin.

  • Pohjamateriaalin sopivuus
    -EI- Leopardigekot eivät kaiva ja elävät aroseuduilla kiinteällä ja kovalla maanpinnalla. Seulottu hieno hiekka on upottavaa ja lisäksi liskot saavat sitä helposti suuhunsa saalistaessaa. Jos hiekkaa haluaa käyttää, luonnollinen vaihtelevan raekoon omaava moreenihiekka olisi parempaa, koska se muodostaa huomattavasti kiinteämmän pohjan.

  • Piilopaikat
    -EI- Terraariossa ei ole lainkaan piilopaikkoja. Isot kivet ovat kiinni takalasissa ja pääkallonkaan sisälle ei mahdu. Lisko siis olisi johonkin nurkkaan vetäytyneenä näkyvissä myös päiväsaikaan.

  • Valaistus
    -OK- Yöaktiivisella lajilla tarvitaan selkeä päiväkierto, joka taatusti onnistuu 4*39W T5-valaistuksella ja 25W lämpölampulla. Todellisuudessa loisteputkia ei tarvittaisi kuin yksi mikäli eläviä kasveja ei käytetä. Yöaktiivinen laji ei tarvitse UV-valaistusta.

  • Lämmitys
    -EI- Terraariossa ei ole lämpölamppua. Yöaktiivinen lisko ei yleensä paistattele lampun alla vaan suosii lämmitettyä piilopaikkaa, mikä tosin lähtökohtaisesti järjestetään lampulla, mutta tässä tapauksessa se voidaan lämmittaa myös lämpömatolla tai -kaapelilla. Koska terraariossa ei kuitenkaan ole minkäänlaista lämmityskelpoista piilopaikkaa, se ei luonnollisesti onnistu.

  • Terraarion ilmanvaihto
    -OK- Leopardigekko on erittäin huono kiipeilemään joten kuvan terraariossa ei tarvittaisi edes verkkokantta. Vaikka terraarion katosta yli puolet olisi peitetty tiiviisti, ilmanvaihto olisi kuitenkin erinomainen.

  • Vesi ja kosteus
    -EI- Terraariosta pääsi unohtumaan sekä juomavesikuppi että wetbox.

  • Ei häiriötekijöitä
    -OK- (Kuvan perusteella niitä ei näy.)

Olennaisten toiminnallisten ominaisuuksien saldo on 4/9, eli terraarion sisustus on täysin sopimaton leopardigekolle. Erityisesti kun kunnossa olevat kohdat ovat terraarion fyysisestä rakenteesta johtuvia. Terraarion esteettinen ilme on toki erittäin hieno, mutta sillä ei ole mitään merkitystä eläimille.

Terraario

 

Eli esteettisyys ja visuaalinen vaikutelma ei millään tavalla korreloi terraarion eläinten kannalta olennaisen toiminnallisen tason kanssa. Koska sisustuksen toiminnallisuuden tuottamalla eläinten viihtyvyydellä on merkitystä ja estetiikka on toissijaista, terraario on tehtävä toiminnallisesti hyväksi ja koristeltava esteettisesti miellyttäväksi mahdollisuuksien mukaan.

Huomattava osa eläinkauppojen, harrastajien ja yleisöterraarioidenkin terraarioista epäonnistuu yleensä jossain määrin molemmissa kategorioissa, eli niissä on sekä toiminnallisesti että esteettisesti toivomisen varaa. Taiteellisen silmän puute on ymmärrettävää, mutta toiminnallisten ominaisuuksien laiminlyönti taas ei. Eli älkää kopioiko sokeasti muualla nähtyä, vaan arvioikaa objektiivisesti yllä esitettyjen toiminnallisten kriteerien valossa.

 

www.terraario.net