Terraario.net: Akvaattisten liskojen terraario

Akvaterra.eu

Terraario.net - Etusivu & Navigointi >>>

 

 

 

 

Akvaattisten liskojen terraario

Monet liskolajit viihtyvät erilaisten vesialueiden välittömässä läheisyydessä, uivat suhteellisen aktiivisesti tai pakenevat tarvittaessa sukeltamalla veteen, mutta varsinaisesti vedessä eläviä liskolajeja ei käytännössä ole. Periaatteessa vedessä elämisellä tai edes semiakvaattisuudella tarkoitetaan nimenomaisesti ravinnonhankintaa vedessä / veden alla, ei pelkästään vesialueen rannalla elämistä ja suhteellisen säännöllistäkin uimista / kahlaamista siirryttäessä paikasta A paikkaan B tai veteen pakenemista esimerkiksi puusta hyppäämällä. Ainoa vedenalaista ravinnonhankintaa käytännössä harjoittava liskolaji on merilevää syövä Galapagoksen merileguaani. Laji ei ole toisaalta sukeltamalla tehtävää ravinnonhankintansa lukuunottamatta vedessä oleskeleva, koska Galapagoksen ympäristön vedet ovat liian kylmiä vaihtolämpöiselle eläimelle lyhyitä sukelluksia lukuunottamatta, joten merileguaaniakin voi sanoa korkeintaan semiakvaattiseksi liskoksi. Yhtään akvaattista liskolajia ei siten ole olemassa.

Krokotiilit ovat ainoita liskomaisia matelijoita jotka ovat todella akvaattisia, mutta ne luonnollisesti kuuluvat omaan matelijaryhmäänsä. Käytännössä kaikki krokotiilieläimet ovat sopimattomia normaaleissa asuinhuoneistoissa pidettäviksi suuren tilantarpeensa takia. Krokotiilieläinten hoito vertautuu terraariovaatimusten osalta käytännössä akvaattisiin kilpikonniin.

Semiakvaattisia liskolajejakin on siis käytännössä olemattoman vähän, terraarioharrastuksen piirissä tavattavista lajeista kiinalainen krokotiililisko (Shinisaurus crocodilurus) on käytännössä ainoa huomattavilta osin vedessä aikaansa viettävä lisko, jota periaatteessa hoidetaan akvaterraariossa. Tämäkin laji tosin viettää suuren osan aikaansa maalla, joskin vesialtaan välittömässä läheisyydessä, joten terraariossa tarvitaan kuitenkin merkittävästi enemmän maa-aluetta kuin akvaattisilla kilpikonnilla tai krokotiileilla. Maa- ja vesialueen suhde olisi käytännössä noin 50/50 terraarion pohjapinta-alasta kuten rantakäärmeen tyyppisillä semiakvaattisilla käärmeillä.

Krokotiililiskon terraario: Krokotiililisko on käytännössä erikoistapaus liskojen joukossa, ja sen terraario on yhdistelmä semiakvaattiselle käärmeelle ja akvaattiselle kilpikonnalle tarkoitettua terraariota. Vesialueen tulisi olla n. 50 % terraarion pohjasta. Vedensyvyydellä ei kuitenkaan ole krokotiililiskolle juuri merkitystä, n. 10 cm on riittävästi, joten irtonainen poisnostettava vesiallas / useampi vierekkäin asetettava allas on mahdollinen ratkaisu. Toinen vaihtoehto on integroitu vesitiiviillä seinämillä varustettu allas, joka pidetään pohjamateriaalittomana ja siten helposti pumpulla tyhjennettävänä.

Liskojen terraario

 

Muut tavalliset lemmikkeinä pidetyt liskolajit, jotka usein mielletään ”semiakvaattisiksi”, kuten iguaani, basiliskit, vesiagamat ja purjeliskot, eivät todellisuudessa tarvitse välttämättä lainkaan juoma-astiaa suurempaa vesiallasta jos ilmankosteus on muuten kunnossa ja liskoja sumutetaan tarpeen mukaan. Iguaanit ja vesiagamat ovat puissa eläviä kiipeileviä liskoja, jotka tarpeen vaatiessa pakenevat veteen sukeltamalla. Basiliskit ja purjeliskot ovat jonkin verran enemmän maassa viihtyviä, mutta käytännössä nekin ovat terraariovaatimusten osalta ensisijaisesti puissa kiipeileviä lajeja. Vesiallas ei siis ole näille lajeille toiminnallisesti välttämätön (monet yksilöt eivät sitä kuitenkaan edes käytä), mutta se luonnollisesti on hyvin positiivinen lisä terraarioon mahdollisuuksien mukaan. Vesialtaan tarvitsee tällöin olla vain niin suuri, että lisko mahtuu siihen kokonaan ja vedensyvyyttä tarvitaan vain niin paljon, että eläin voi periaatteessa sukeltaa veden alle. Veden helpon vaihdettavuuden takia irtonaisen muovi- tai lasikuitualtaan käyttö on käytännössä välttämätöntä.

Jotkin varaanilajit voivat viettää vesialtaassa makaamalla pidempiäkin tuokioita, mutta nekään eivät tarvitse vesiallasta uimiseen, joten altaan toiminnallinen merkitys on vähäinen. Vesialtaan lämmittäminen ei ole yleensä tarpeen kuten ei ole käärmeilläkään, mutta liian viileä vesi luonnollisesti tekee vedestä epämiellyttävää, jolloin altaan viemä tila menee täysin hukkaan. Allas voidaan tarvittaessa lämmittää altaan ulkopuolisella lämpömatolla tai lämpökaapelilla.

www.terraario.net