Terraario.net: Kiipeilevien sammakkoeläinten terraario

Akvaterra.eu

Terraario.net - Etusivu & Navigointi >>>

 

 

 

 

Kiipeilevien sammakkoeläinten terraario

Terraarioissa tavallisesti pidettävät kiipeilevät sammakkoeläimet käsittävät käytännössä lehtisammakoita, eli sammakoita joiden varpaissa on tarttumalevyt. Tarttumalevyt ja imukupin tavoin toimiva vatsapuoli mahdollistavat kiipeilyn ja oleskelun täysin sileilläkin pinnoilla, kuten lasilla. Sammakkoeläimet kiipeilevät pääasiallisesti kasvillisuuden seassa ja puiden rungoilla, joten kiipeilevien sammakoiden terraario on käytännössä standardisisustettu riippumatta sammakoiden lajista ja luontaisesta elinalueesta. Mikäli hoidetaan kiipeileviä lajeja joilla ei ole tarttumalevyjä, kiipeilyrakennelminen tekemisessä on huomioitava riittävän laajojen kiipeilypintojen ulottuminen terraarion pohjalle asti ja liikkumismahdollisuus pintojen välillä varsinaisessa kiipeilyrakennelmassa.

Kiipeilevät lajit eivät käytännössä käy lainkaan pohjalla ja terraarion korkeus on olennaisin mitta, tosin huomioiden että kovin kapeaa/litteää terraariota on hankala sisustaa. Käytännössä akvaariomalliset päältä avoimet terraariot ovat erittäin epäkäytännöllisiä, vaikka lasi onkin suositeltava terraariomateriaali. Toisaalta on huomioitava, että terraarion korkeus menee hukkaan, jos kiipeilyrakennelmat eivät ulotu katon rajaan asti. Vaikka sammakot voivat kiivetä pelkkää lasia pitkin, kiipeilyrakennelmien yläpuolinen ilma- ja seinätila on täysin hyödytöntä. Kiipeilevien lajien terraario kannattaa sijoittaa mahdollisimman ylös, koska eläimillä on hyvä syvyysnäkö ja lasiseinäisessä terraariossa ne määrittelevät korkeuden suhteessa huoneen lattiaan.

Kiipeilevien sammakoiden terraario sisustetaan kiipeilypuilla ja tukevalehtisillä kasveilla. Kiipeilyrakennelma on yleensä kätevintä tehdä tikasmallilla varsinkin suuremmissa terraarioissa. Kiipeilyoksien paksuus suhteutetaan eläinten kokoon ja osittain lajiin. Suurin osa sammakoista ei juuri viihdy ohuilla oksilla, joten kiipeilypuiden tulisi olla suurimmalta osin niin paksuja, että sammakko voi asettua oksan pinnalle lepoasentoon raajat supussa. Myös suuret kaarnan palat sopivat kiipeilyyn, tällöin on kuitenkin muistettava, että sammakot kiipeilevät käytännössä vain pysysuorilla pinnoilla tai tasojen yläpuolella. Vinoon asetetun kaarnan alapuoli ei siten ole liikkuma-aluetta kuten gekkoliskoilla.

Lehtisammakoiden terraario: Lehtisammakot eivät käytännössä käy lainkaan maassa jos terraarion olosuhteet ovat kunnossa, joten terraariossa ei tarvita ollenkaan pohjamateriaalia. Jos materiaalia käytetään, sen tulee olla niin suurirakeista ettei se sotke mahdollisesti pohjalla käyvää sammakkoa. Lehtisammakot ovat hyvin liikkuvia eläimiä ja viettävät aikansa joka tapauksessa kuivilla pinnoilla, joten pohjamateriaalia ei tarvita kosteuden ylläpitoonkaan. Pelkkä vesiastia ja eläinten sumuttaminen riittää. Paksusta pohjakerroksesta kuten kuvassa olevasta pengerryksestä on käytännössä siten vain haittaa, koska se vähentää vertikaalista tilaa ja vaikeuttaa kiipeilypuiden asemointia.

Kiipeilevien sammakoiden terraarion tulisi optimaalisimmillaan olla mahdollisimman korkea (kuvan malliakvaario, korkeudeltaan 50cm, ei ole optimaalisen muotoinen). Korkeudesta ei kuitenkaan ole hyötyä, mikäli sitä ei sada tehokkaasti käyttöön koko korkeudelle ulottuvilla kiipeilypuilla ja kasveilla. Vapaasti asennetut kiipeilypuut eivät yleensä ole kovinkaan sopivia, joten kiipeilyrakennelma järjestetään tehokkaimmin tikasmallia hyödyntämällä. Lisänä voidaan käyttää vertikaalisia kaarnanpaloja tai puupölkkyjä. Kasvit valitaan eläinten kokoon mukaisesti jotta ne kestävät toistuvaa kiipeilyä.

Käsittelemättömien tikkaiden alapäät eivät kestä kosteassa pohjassa, joten jos pohjamateriaalia käytetään, tikkaiden alle on laitettava kosteutta eristävät laatankappaleet. Terraarion pohjalle voidaan pohjamateriaalin puuttumisesta huolimatta kaataa tarvittaessa vesikerros.

Terraarion pohjalla seisovat puupölkyt ovat myös käyttökelpoisia mikäli terraarion mittasuhteet mahdollistavat niiden käytön. Puupölkkyjen alla tulee käyttää korokkeena useita pieniä laatankappaleita, jotta puun mätäneminen estyy ilman kiertäessa pölkyn alta.

Lehtisammakon terraario

Lehtisammakon terraario

Lehtisammakon terraario

Lehtisammakon terraario

Lehtisammakon terraario

 

Kasvit antavat näkösuojaa, toimivat liikkumisalustana ja luovat terraarioon sopivaa pienilmastoa. Valittujen kasvien tulee olla niin tukevalehtisiä, etteivät sammakot saa runneltua niitä kiipeilemällä. Mm. pesäraunioinen, jukkapalmu ja traakkipuut ovat erittäin sopivia ja rungollisilla ti-plant-kasveilla lehvästö saadaan kätevästi sopivalle korkeudelle korkeassa terraariossa. Varrettomien kasvien kanssa voidaan käyttää amppeleita / orkideakoreja. Kasvit sijoitetaan terraarioon ruukuissaan

Terraarioon ei tarvita varsinaisia piilopaikkoja sisustukseen käytettyjen kasvien ja kiipeilypuiden lisäksi. Lehtisammakot ovat puissa turvassa suurimmalta osalta saalistajia ja suojaväritykseen yhdistetty liikkumattomuus tekee niiden havaitsemisesta vaikeaa, joten ne eivät hakeudu ympäröivää kasvillisuutta kummoisempaan piiloon. Käytännössä ne piilottelevat lähinnä auringonpaisteelta.

Kiipeilevät lajit eivät käytännössä käy lainkaan maassa kun terraarion olosuhteet ovat kunnossa, joten terraariossa ei tarvita lainkaan pohjamateriaalia. Paljas pohja voidaan helposti pyyhkiä puhtaaksi ja matkan ajaksi terraarion pohjalle voidaan kaataa vettä kosteuden ylläpitämiseksi. Esteettisistä syistä pohjalle voidaan levittää ohut kerros sammalta kaarnahaketta, mutta tällöin terraarion vapautetut ruokahyönteiset pääsevät piiloutumaan materiaalin sekaan.

Terraarion pohjalle laitetaan vesiallas, jossa sammakot voivat tarpeen vaatiessa käydä lataamassa itsensä vedellä. Tämän lisäksi sammakoita on hyvä sumuttaa päivittäin myös sellaisten lajien tapauksessa, jotka eivät tarvitse ilmankosteutta. Sumutuksen tarkoitus on tällöin jäljitellä öistä ilmakosteutta ja kasveille tiivistyvää kastetta, josta sammakot saavat nestettä käymättä varsinaisesti vedessä.

Terraarion ilmanvaihdon tulee olla tehokasta. Suurin osa lehtisammakoista ei tarvitse korkeaa ilmakosteutta ja normaalista puutavarasta tehty kiipeilyrakennelma on homealtis seisovassa kosteudessa. Jos terraariossa olevat tuuletusaukot ovat riittämättömän kokoisia, ilmastointi järjestetään ilmapumpulla.

Terraariota lämmitetään tarvittaessa lämpölampulla. Lämpökaapelin tai lämpömaton käyttö on myös mahdollista. Koska lehtisammakot eivät oleskele terraarion pohjalla, kaapeli tai matto voi olla terraarion alla.

 

 

Kiipeilevien sammakkoeläinten terraario:


-Korkea terraario
-Terraario sijoitetaan mahdollisimman ylös lattiaan nähden
-Mahdollisimman paljon sopivan paksuisia kiipeilyoksia ja -pintoja koko terraarion korkeudelta
-Pohjamateriaalia ei välttämättä tarvita lainkaan
-TERRAARIOSSA TULEE OLLA HELPPOPÄÄSYINEN VESIALLAS
-Kiipeilyn kestäviä eläviä kasveja
-Varsinaisia piilopaikkoja ei tarvita kasvillisuuden lisäksi
-Kasvien kannalta riittävän tehokas valaistus
-Ei UV-valaistusta
-Sammakoiden säännöllinen sumuttaminen vedellä on suositeltavaa
-Sademetsälajeja lukuunottamatta ilmankosteuden tulee olla matala
-Hyvä ilmanvaihto, verkkokansi tai ilmapumpulla järjestetty korvausilma

 

 

HUOM!

Lehtisammakoilla ei tule koskaan käyttää UV-valaistusta, koska ne eivät terraariossa hakeudu samalla tavalla pois valosta kuin useimmat muut yöaktiiviset eläimet. Katso UV-valoa käsittelevä osio. Poikkeuksena on muutama makisammakkolaji, jotka viettävät luonnossa aikaa suorassa auringonpaisteessa.

 

www.terraario.net